سرطان در زنان
ابتلا به برخی سرطانهای شایع در زنان یک نگرانی جدی محسوب میشود. این سرطانها شامل سرطانهای پستان، دهانه رحم، رحم و تخمدان و همچنین سرطانهای پانکراس، روده بزرگ و ریه هستند که در زنان شایعترند.
«سرطان پستان» دومین عامل اصلی مرگ و میرهای ناشی از سرطان در میان زنان است. در ایالات متحده زنان 12.2 درصد با خطر ابتلا به سرطان پستان مواجه هستند. مطالعات پزشکی نشان میدهد که تشخیص و درمان زودهنگام شانس درمان مبتلایان به این سرطان را افزایش میدهد. در حال حاضر از تکنیکهایی مانند «ماموگرافی» و آزمایش و نمونهبرداری از بافت پستان برای تشخیص این سرطان استفاده میشود.
تشخیص «سرطان تخمدان» در مراحل اولیه بسیار دشوار است. به همین دلیل از آن به عنوان «قاتل خاموش» یاد میشود. این سرطان ممکن است در هر سنی رخ دهد و احتمال ابتلای زنان به این سرطان با افزایش سن افزوده میشود. ضمن اینکه در صورت وجود سابقه این سرطان در خانواده احتمال ابتلا به آن نیز افزایش مییابد. در ایالات متحده آمریکا از هر 70 زن یک نفر به سرطان تخمدان مبتلا میشود.
«سرطان روده بزرگ» که در روده یا راست روده بروز میکند از سرطانهای شایع در زنان است. بیشتر موارد ابتلا به سرطان روده بزرگ در سنین بالای 50 سال رخ میدهد. در زنانی که سابقه ابتلا به یکی از سرطانهای پستان، رحم و تخمدان را دارند احتمال ابتلا به سرطان روده بیشتر است. بنابراین انجام معاینات ادواری برای زنان بالای 50 سال توصیه میشود. نتایج مطالعات نشان میدهد داشتن رژیم غذایی سرشار از میوهها و سبزیجات و علاوه بر آن مواد خوراکی سرشار از «آنتی اکسیدانها» نه تنها میتواند خطر ابتلای زنان به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد بلکه در پیشگیری از سایر سرطانها نیز تاثیر چشمگیر دارد.
«سرطان ریه» پرچمدار اصلی مرگ و میرهای ناشی از سرطان در میان زنان است. از آنجا که استعمال دخانیات عامل اصلی ابتلا به سرطان ریه است پر واضح است که خودداری از کشیدن سیگار عامل اصلی پیشگیری از این بیماری مرگآور است. ترک سیگار برای کاهش لطمات ناشی از استعمال دخانیات و بهبود سلامت بدن در بلندمدت ضروری است.
خطرات جراحیهای زیبایی در زنان
آمارها حاکی از انجام سالانه دستکم 600 هزار عمل جراحی زیبایی در میان زنان است. تنوع جراحیهای زیبایی و همچنین تعداد زنانی که تن به این جراحیها میدهند همواره رو به افزایش است. از جمله این اقدامات و جراحیها که در بسیاری از موارد آسیبهای جدی به بدن وارد میکنند شامل لایهبرداری پوست، تزریق «بوتاکس» و «کلاژن»، جراحیهای لیزری برای درمان ریزش مو و یا رفع موهای زائد و «لیپوساکشن» (عمل تخلیه توده چربیها از زیر پوست) هستند. بسیاری از زنان از عوارض احتمالی این جراحیها و به ویژه خطراتی که استفاده از روشهای غیراستاندارد در آرایشگاهها دارند بیاطلاع هستند و سلامت خود را به طور جدی به خطر میاندازند.
عادت ماهیانه و سندرم پیش از قاعدگی
اغلب زنان در نیمه نخست دوران عادت ماهیانه خود مشکل جسمانی احساس نمیکنند اما به محض آزاد شدن تخمک ممکن است مشکلاتی نظیر دردهای شکمی داشته باشند. در طول نیمه دوم دوران عادت ماهیانه زنان ممکن است با اختلالی جدی موسوم به سندرم پیش از قاعدگی (PMS) مواجه شوند که علائم متنوع و در عین حال مشکلساز و ناراحتکنندهای دارد.
به طور میانگین حدود 70 تا 90 درصد از زنان از سندرم پیش از قاعدگی رنج میبرند. سندرم PMS علائمی نظیر تحریک عصبی و زودرنجی، عصبی شدن، دردهای شکمی، نفخ و سردرد به همراه دارد که در سندرم «قاعدگی دردناک» (PMDD)علائم فوق بسیار شدیدتر است.
تمامی مراحل دوره عادت ماهیانه در زنان توسط هورمونها کنترل میشود که ترشح طبیعی این هورمونها مستلزم داشتن سلامت جسمی مناسب در زنان است. کاهش میزان زیادی از وزن بدن میتواند منجر به قطع روال طبیعی عادت ماهانه شود. بسیاری از اختلالات وجود دارند که ناشی از توقف یا طولانی شدن، شدید شدن، نامنظمی یا دردناک شدن عادت ماهیانه هستند. موارد جدیتر ممکن است شامل «سندرم تخمدان پلیکیستیک» و «اندومتروز» (وجود غدد آندومتریال و استرمای رحم) شود که این اختلالات نیازمند تشخیص پزشکی است. البته در عوض یکی از مشکلات پزشکی که زنان با آن دست به گریبان هستند نیز بیماری «هموکروماتوز» است که به دلیل افزایش حجم آهن خون رخ میدهد. زنان همچنین در طول دوران عادت ماهیانه خود به اندازه کافی خون از دست میدهند که این مسئله آنها را از انجام درمان برای پاکسازی خون از حجم بالای آهن نیازمند میکند.
بارداری، جلوگیری از حاملگی و ناباروری
«باروری» به توانایی فرزندزایی اطلاق میشود اما اغلب زنان تمایل به جلوگیری از بارداری دارند. در آمریکا 94 درصد از زنان 15 تا 44 ساله برای جلوگیری از حاملگیهای ناخواسته از روشهای مختلف ضدبارداری استفاده میکنند. برای دستیابی به نتیجه مطلوب، استفاده از شیوههای جلوگیری از حاملگی از سوی زوجین ضروری است. همچنین انتخاب شیوه جلوگیری نیز نیازمند تصمیم مشترک زوجین است که متاسفانه واقعیت امر این است که در اغلب موارد تصمیمگیری نهایی درباره جلوگیری از حاملگی خارج از اختیارات زنان است.
عمدتا، انتخاب روشهای پیشگیری طولانیمدت نظیر مصرف قرص، کاشت ایمپلنت و استفاده از UD که میزان موفقیت بیشتری (با تنها یک دهم تا سه درصد ضریب خطا) دارند، انتخاب میشوند.
زنانی که قصد استفاده از شیوههای جلوگیری از حاملگی دارند باید تصمیم بگیرند کدام شیوه برای آنها مناسبتر است. آنها همچنین باید بررسی کنند که کدام شیوه حداکثر محافظت را از آنها در برابر بیماریهای مقاربتی نظیر ایدز و هپاتیت به عمل میآورد.
در نقطه مقابل «باروری» قطعا مشکلی به نام «ناباروری» یا عدم توانایی در زایش فرزند وجود دارد. در آمریکا به تنهایی از هر پنج زوج یک زوج از مشکل ناباروری رنج میبرند که این مشکل با افزایش سن زنان به ویژه پس از 35 سالگی تشدید میشود. صرفنظر از سن، زنان و همسرانشان باید برای تشخیص پزشکی از سوی یک متخصص ناباروری و بررسی علت این مشکل و در صورت امکان رفع آن مورد معاینه قرار گیرند.
خوشبختانه به لطف پیشرفتهای پزشکی و ورود فنآوریهای جدید ارائه شیوههای متنوع درمانی به زوجین نابارور افزایش یافته است. از این شیوهها میتوان به باروری مصنوعی (IVF)، «میکرواینجکشن» (ICSI) یا تزریق اسپرم به داخل سیتوپلاسم تخمک یا اهدای اسپرم و تخمک اشاره کرد. علاوه بر این پذیرش فرزند به سرپرستی همچنان یکی از راهحلهای دیگر برای بسیاری از زوجین است.
درمانگاه شبانه روزی آریا فولاد شهر
ارائه خدمات پزشکی، پرستاری، دندانپزشکی، پوست، زنان و مامایی