دندان عقل در عمیق ترین جای دهان رشد میکند و دسترسی به آن سخت است به همین دلیل پوسیدگی در آن زیاد مشاهده می شود. دندان عقل را نباید به حال خود باید رها کرد.

انسان ها سه دندان کرسی بزرگ دارند که دو تا از آنها روند رویشی شان مانند سایر دندان هاست. کرسی اول حدود ۶سالگی و کرسی دوم جزء آخرین دندان هایی است که رشد می کند که حدود ۱۲ تا ۱۳سالگی است.
اما کرسی سوم دندانی است که دیرتر از دندان های دیگر در می آید، یعنی زمانی که رویش همه دندان ها کامل می شود؛ به همین دلیل به دندان عقل معروف است.

دردسرهای رویش دندان عقل
همه دندان ها به طور کامل و سر موعد رشد می کنند، اما دندان عقل مثل دندان های دیگر نیست و رشدش در هر فرد متفاوت است.
این دندان احتمال دارد به سه حالت رشد کند؛ یکی اینکه ممکن است دندان کامل رشد کند، مثل بقیه دندان ها یعنی از داخل لثه کاملا خارج شود و طوری که دندان در محل خودش قابل رویت است.
در این حالت می توان گفت حداقل مشکل را با دندان عقل داریم. حالت دیگر این است که یک بخش از تاج دندان از داخل لثه بیرون می زند اما بخش دیگر آن زیر لثه باقی می ماند که به این حالت، دندان های نیمه روییده گفته می شود که جزء دندان عقل های دردسرساز هستند. در حالت سوم اصلا رشد نمی کند و کاملا نهفته است و دیده نمی شود.
دندان عقل که کامل رشد می کند، عمده ترین مشکلی که می توان در این مواقع به آن اشاره کرد، تمیز کردن این دندان به خصوص دندان فک بالاست که کار بسیار دشواری است، چرا که این دندان ها در انتهای لثه قرار گرفته اند و دسترسی به آنها برای نخ دندان کشیدن و مسواک زدن کار آسانی نیست، بنابراین می توان به این نتیجه رسید که احتمال پوسیدگی در این دسته از دندان ها زیاد است.
اما علاوه بر پوسیدگی خود دندان ، احتمال پوسیدگی دندان کرسی دوم به دلیل گیرکردن مواد غذایی بین این دو دندان افزایش پیدا می کند، در نتیجه بیشترین مشکلی که با این دسته از دندان های عقل داریم خطر پوسیدگی خود دندان و دندان جلویی آن است.
وقتی دندان عقلی دچار پوسیدگی شود ترمیم آن به دلیل گفته شده، کار بسیار دشواری برای دندانپزشک است.
ابزار های دندانپزشکی به سختی در این ناحیه از دهان قرار می گیرند، به علاوه دید دندانپزشک هم کامل نیست حتی اگر بیمار دهانش را به خوبی باز نگه دارد. در نتیجه درمان دندان عقل پوسیده کار بسیار سختی است.
یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است با دندان های عقل کاملا روییده شده مواجه شویم این است که این دندان تماس های نابجایی با دندان های مقابل خود دارد؛ یعنی دندان فک بالا با فک پایین تماس درست و صحیح ندارد. این کار می تواند به مرور زمان به مفصل فک آسیب وارد کند که در این مواقع فرد در ناحیه مفصل و حتی در ناحیه گوش احساس درد می کند.
خیلی اوقات مشاهده شده افراد به دلیل گوش درد به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه می کنند، در صورتی که متخصصان بعد از معاینه، بیمار را به دندانپزشک ارجاع می دهند؛ چرا که علت اصلی این دسته از گوش دردها ناشی از دندان عقل است.
دندان عقل را بکشیم یا نه؟
دو نظریه درباره دندان عقل وجود دارد، نظریه اول این است که برخی پزشکان معتقدند رویش یا به طور کلی حضور دندان عقل ( نهفته، نیمه نهفته یا رویش کامل) باعث درهم ریختگی دندان های جلویی فک پایین می شوند. به این دلیل که ریشه های دندان های فک پایین ظریف و باریک هستند برای همین به راحتی به هم می ریزند.
این گروه معتقدند در بزرگسالی ( اغلب ۱۸ سالگی به بعد) دندان های عقل در هر حالتی که باشند باید کشیده شوند. اما در مقابل دندانپزشک های دیگر هم هستند که مخالف نظریه اول هستند و بر این عقیده اند که به هم ریختگی دندان های جلویی فک پایین هیچ ارتباطی با دندان عقل ندارد.
هر کدام از این دو گروه دندانپزشک برای اثبات نظریه های خود بالغ بر صدها مقاله و مدارک علمی داده اند، به همین دلیل نمی توان تشخیص داد کدام یک نظریه درست و دیگری اشتباه است، زیرا هر کدام از نظریه ها طرفداران خود را دارند، به همین دلیل می توان گفت بستگی به دندانپزشک معالج شما دارد که با کدام یک از نظریه ها موافق است.
بعد از جراحی منتظر چه عوارضی باشیم؟
جراحی دندان عقل نهفته، جزء مشکل ترین جراحی های حفره دهان است. برای همین بیماری که قصد خارج کردن دندان عقل را دارد باید به پزشک مجربی در این زمینه مراجعه کند. همچنین باید بیمار انتظار درد و تورم بعد از عمل را داشته باشد؛ بیمار باید به توصیه های بعد از عمل توجه داشته باشد تا حداقل عوارض و مشکل را بعد از جراحی دندان عقل تحمل کند.
-
کلینیک شبانه روزی آریا