یبوست در بارداری چیست؟
یبوست در بارداری : با تشکیل جنین در رحم، مادر دستخوش تغییرات بسیار زیادی در دوران بارداری خود، خواهد شد. این تغییرات ناشی از نوسانات هورمونی، رشد جنین و پیشروی دوران حاملگی می باشد.
شاید اگر از زنانی که سابقه ی بارداری داشته اند، در مورد یبوست بپرسید، اکثر آن ها از تجربه ی این عارضه در دوران بارداری خود صحبت می کنند.
یبوست یکی از عوارض شایع و مطرح در دوران بارداری است که اکثر زنان در این دوران مهم و حساس با آن مواجه می شوند.
ولی این بدان معنا نیست که درمان این عارضه مهم نباشد و به این دلیل که یک عارضه ی شایع است، به حال خود رها شود!!!
یکی از این فراز و نشیب هایی که ممکن است دغدغه ی بسیاری از مادران باشد؛ یبوست در بارداری است. شاید وقتی از بیرون به این مرحله ی پر فراز و نشیب بنگرید، احساس می کنید دوران بارداری بسیار سخت و زجر آور است.
نه این واقعیت ندارد!!! اتفاقات لذت بخش زیادی در طول این مسیر هم ایجاد می شوند. همچنین جای نگرانی وجود ندارد!!! با رعایت مراقبت های دوران بارداری، توجه به گوشزدهای متخصص زنان و زایمان، استفاده از تجربیات بزرگان و… می توانید این مرحله را با موفقیت و با کمترین عارضه ی ممکن به پایان برسانید.
علت یبوست در بارداری چیست؟
علت اصلی یبوست در بارداری؛ مختل شدن حرکات روده ای در مادران و اختلالات گوارشی ناشی از آن، می باشد. در حالت عادی علل موثر در یبوست عبارتند از:
- سبد غذایی مصرفی
- مسمومیت ناشی از فلزات سنگین
- عوارض ناشی از مصرف دارو
- اختلالات هورمونی
- مشکلات غده تیروئید (کم کاری تیروئید)
- کم خونی یا آنمی در دوران بارداری
- رشد جنین و حجیم شدن رحم (فشار رحم می تواند حرکات روده را مختل نماید و باعث ایجاد اختلالات گوارشی ای مانند: نفخ، سختی در دفع مدفوع، ناراحتی معده و… شود.)
از عوامل فوق الذکر که بگذریم؛ علت یبوست در دوران بارداری کمی متفاوت تر می باشد. نوسانات هورمونی در طول بارداری تاثیرات زیادی در سیستم گوارشی مادر ایجاد می کنند.
این تغییرات می تواند اختلالات گوارشی زیادی را به مادر تحمیل کند. یکی از این اختلالات یبوست در بارداری و مشکل در اجابت مزاج مادر، است.
تنبل شدن دستگاه گوارش و کاهش دفع مدفوع، بستر مناسبی برای ایجاد یبوست در زنان حامله را ایجاد می کنند.
همچنین مکمل های آهن مصرفی در برخی از زنان حامله (که توسط پزشک متخصص تجویز شده اند)؛ نیز می تواند علت موثری در ابتلا به یبوست در این دوران باشند.
علت کند شدن حرکات روده ای در بارداری، ترشح هورمون پروژسترون در زنان حامله می باشد. برخی از زنان باردار به دلیل اضافه ی وزنی که در طول حاملگی پیدا می کنند، فعالیت های جسمانی خود را کاهش می دهند.
این کاهش فعالیت جسمانی نیز می تواند به نوبه ی خود، در ابتلا به یبوست بارداری موثر واقع شود.
زمان شروع یبوست در بارداری
معمولا افزایش میزان تولید و ترشح هورمون پروژسترون، در ابتلا به یبوست نقش مهمی را ایفا می کند.
بنابراین زمانی که بدن مادر هورمون پروژسترون بیشتری تولید کند، فرد استعداد بیشتری برای ابتلا به یبوست پیدا می کند.
معمولا مادرانی که در ماه های دوم یا سوم بارداری هستند، بیشتر از سایرین به یبوست مبتلا می شوند.
به خاطر داشته باشید با بزرگ تر شدن رحم، به دلیل رشد جنین و فشار آن به ناحیه ی شکمی و لگنی، ممکن است احتمال حرکات روده ای مختل و احتمال یبوست افزایش یابد.
علائم یبوست در بارداری
با توجه به نوسانات هورمونی در بدن مادران، تشخیص علت قطعی عوارض موجود کمی دشوار است. زیرا این تغییرات هورمونی ممکن است به صورت همه جانبه مادر را تحت الشعاع قرار دهند.
با این حال در این قسمت به بررسی برخی از نشانه های شایع یبوست در دوران بارداری می پردازیم:
- فاصله ی زمانی طولانی بین هر حرکت روده و دفع مدفوع (بین 1 تا 2 روز)
- سفت شدن مدفوع وعبور دشوار آن از روده های فرد
- احساس درد شدید در ناحیه شکم و روده ها (به دلیل حرکت سخت و دشوار مدفوع در روده های مادر)
- احساس نفخ بعد از اجابت مزاج
- خونریزی از رکتوم بعد از دفع مدفوع (گاهی مدفوع آنقدر سفت و سخت می شود که هنگام دفع آن ممکن است؛ مادر خونریزی جزئی از مقعد داشته باشد)
تمام علائم مذکور، شرایط جسمی و روحی مادر را تحت تاثیر قرار می دهند.