پیشگیری و درمان باز شدن منافذ پوست | کلینیک شبانه روزی فولادشهر

پیشگیری و درمان باز شدن منافذ پوست

اولین قدم برای جلوگیری از باز شدن منافذ پوستی، رعایت بهداشت و تمیز نگه داشتن پوست است. درصورتی‌که پوست به صورت روزانه با استفاده از پاک‌کننده‌های مرغوب و سازگار با پوست تمیز شود، آلودگی‌های و چربی‌های باقیمانده بر روی سطح پوست از بین می‌روند و منافذ پوستی دیگر باز نخواهند شد. علاوه بر این عدم دست‌کاری جوش‌ها و لک‌های پوستی نیز از دیگر عوامل جلوگیری از باز شدن منافذ پوست است. دست‌کاری این موارد باعث ایجاد زخم در سطح پوست می‌شود و جای این زخم حتی در صورت بهبود کامل نیز مانند یک روزنه گشاد بر روی پوست باقی خواهد ماند.

نور خورشید و آلودگی‌های محیطی یکی از اصلی‌ترین عوامل بازی منافذ پوست هستند. به همین دلیل استفاده منظم از کرم‌های ضد آفتاب، آسیب ناشی از این موارد را تا حد زیادی خنثی خواهد کرد. توجه کنید که کرم‌های ضد آفتاب و دیگر مواد آرایشی که استفاده می‌کنید، باید با نوع پوست شما سازگار باشند تا خود دلیلی برای باز شدن منافذ پوست و شروع آسیب بیشتر نباشند.

راهکارهای خانگی برای بستن منافذ باز پوست

مصرف آب کافی

حفظ رطوبت پوست و مصرف آب کافی از بسیاری از آسیب‌های پوستی جلوگیری می‌کند. این موضوع به‌خصوص برای افرادی که پوست چربی دارند، بسیار مهم‌تر است. نوشیدن آب کافی و استفاده از مواد آرایشی و مراقبتی بر پایه آب باعث می‌شود که چربی اضافه وارد منافذ پوست نشود و آن‌ها را باز نکند.

استفاده از یخ

یخ باعث انقباض سلول‌های پوست می‌شود و همین موضوع به بسته شدن منافذ پوستی کمک زیادی می‌کند. نکته مهم این است که به‌هیچ‌وجه یخ را به صورت مستقیم روی پوست خود قرار دهید. این کار باعث خشکی پوست و تشدید آسیب خواهد شد. برای استفاده از ماسک یخ، تکه‌های یخ را در داخل پلاستیک قرار داده و آن را لای یک حوله یا پارچه نازک بپیچید. انجام این کار به صورت مرتب حدود دو تا سه بار در هفته انجام دهید.

ترکیب ماست و نمک

نمک یک دشمن قوی برای انواع باکتری‌های مضر روی پوست است و ماست نیز می‌تواند به حفظ تعادل چربی پوست و جمع شدن منافذ پوست کمک کند. برای تهیه این ماسک خانگی 4 قاشق غذاخوری ماست را با یک قاشق غذاخوری نمک ترکیب کنید. آن‌قدر این ترکیب را به هم بزنید تا دانه‌های نمک در ماست مشخص نباشند. می‌توانید همین ترکیب را روی پوست خود بمالید و پس از 10 تا 15 دقیقه پوست را بشویید. اما برای اثرگذاری بیشتر بهتر است کمی آب لیمو و عسل نیز به آن اضافه کنید. خواص این چهار ماده در کنار یکدیگر به جمع شدن منافذ پوست کمک زیادی خواهد کرد.

پیشگیری و درمان باز شدن منافذ پوست | کلینیک شبانه روزی فولادشهر

| کلینیک شبانه روزی آریا فولادشهر |

استفاده از پاک‌کننده‌های بر پایه ژل

گفتیم که رعایت بهداشت و پاک‌سازی مرتب پوست تاثیر زیادی در جلوگیری از باز شدن منافذ پوست خواهد داشت. اما نکته مهم‌تر از تمیز نگه داشتن پوست، استفاده از مواد پاک‌کننده مناسب است. موادی که ترکیبات آن‌ها کاملا با پوست سازگار باشد و در منافذ پوست نفوذ نکنند. برای پوست‌های چرب که مستعد باز شدن منافذ پوست هستند، استفاده از پاک‌کننده‌های بر پایه ژل توصیه می‌شود. این نوع پاک‌کننده‌ها چربی اضافه و آلودگی‌های را از منافذ پوست بیرون می‌کشند و منافذ پوست را سالم و طبیعی نگه می‌دارند.

شیر و ژلاتین

برای ساخت این ماسک باید مقدار مساوی از شیر و ژلاتین را با هم ترکیب کرده و مخلوط حاصل را روی پوست خود بمالید. بعد از اینکه این ترکیب روی پوست شما خشک شد، یک بار دیگر این کار را انجام دهید و برای بار سوم نیز مقدار مناسبی از مخلوط را روی دو لایه خشک شده قرار دهید. بعد از اینکه لایه سوم را روی پوست گذاشتید، بین 20 تا 25 دقیقه صبر کنید و سپس لایه‌ها را از روی پوست خود بردارید. توجه کنید که این کار ممکن است کمی دردآور و آزاردهنده باشد. بنابراین اگر پوستتان حساس است، آن را با آب ولرم بشویید‌.

کرم‌های مرطوب‌کننده

استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده مناسب پوست به‌خصوص بعد از شست و شوی پوست بسیار موثر است. این کرم‌ها از خشک شدن پوست و آسیب‌های ناشی از آن جلوگیری می‌کنند. همچنین با آب‌رسانی مناسب به پوست آن را نرم نگه می‌دارند و از باز شدن منافذ پوست در اثر تجمع چربی‌ها جلوگیری می‌کنند.

ماسک خاک رس صورت

خاک رس دارای خاصیت آنتی باکتریال است و می‌تواند منافذ باز پوست را از بین ببرد. برای این کار ترجیحا از خاک رس آبی و سفید استفاده کنید. یک قاشق غذاخوری از این خاک را با مقداری آب گرم مخلوط کنید تا خمیری با بافت غلیظ ایجاد شود. این خمیر را روی پوست خود بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب ولرم بشویید. این کار را دو بار در هفته انجام دهید تا پس از چند ماه نتایج شگفت‌انگیز آن را ببینید.

سفیده تخم‌مرغ و آب‌لیمو

ریختن سفیده تخم‌مرغ بر روی پوست آن را جمع می‌کند. همین ویژگی باعث می‌شود که سفیده تخم‌مرغ درمان مناسبی برای بستن منافذ باز پوست باشد. ترکیب سفیده تخم‌مرغ با آب لیموی تازه یک ترکیب معجزه‌آسا برای منافذ پوست است. این ماسک را می‌توانید با ترکیب یک عدد سفیده تخم‌مرغ و دو قاشق چای‌خوری آب لیموی تازه درست کنید. این ترکیب را روی کل سطح خود بکشید و بعد از خشک شدن آن را با آب ولرم کاملا بشویید.

ماسک سفیده تخم مرغ و آبلیمو

استفاده از ماسک عسل و دارچین
این ماسک برای درمان منافذ باز پوست که به شکل جوش‌های سرسیاه درآمده‌اند بسیار مناسب است. ‌این نوع منافذ باز پوست معمولا روی بینی یا گونه‌ها دیده می‌شوند و حالت نامناسبی را به چهره افراد می‌بخشند. برای تهیه این ماسک یک قاشق غذاخوری پودر دارچین را با سه قاشق غذاخوری عسل ترکیب کنید تا خمیر قهوه‌ای رنگی به دست آید. این خمیر را روی سطح پوست به‌خصوص نواحی که جوش‌های سرسیاه دارند بکشید و بعد از خشک شدن با آب ولرم بشویید.

ماسک عسل و دارچین

روش‌های کلینیکی برای درمان منافذ باز پوست
روش‌های خانگی برای بستن منافذ پوست، نیاز به زمانی طولانی برای اثرگذاری دارند و معمولا نمی‌توانند منافذ پوست را در مراحل پیشرفته‌تر درمان کنند. به همین دلیل پزشکان توصیه می‌کنند که در مواردی که برای درمان عجله دارید یا منافذ پوست به راحتی قابل‌تشخیص هستند، از روش‌های کلینیکی برای تنگ کردن منافذ پوست استفاده کنید. در ادامه این بخش تعدادی از موثرترین روش‌های درمان منافذ باز پوست را معرفی می‌کنیم.

لایه‌برداری پوست

یکی از راهکارهای ابتدایی برای حل انواع مشکلات پوستی از جمله باز شدن منافذ پوست، استفاده از مواد شیمیایی لایه‌بردار است. این مواد با برداشتن لایه‌های مرده و آسیب‌دیده پوست زمینه را برای ترمیم آن و ایجاد پوستی سالم‌تر و شاداب‌تر فراهم خواهد کرد. در مواردی که لایه‌برداری به منظور درمان منافذ پوستی و بستن آن‌ها به کار گرفته می‌شود، از اسید تری کلرواستیک به عنوان ماده اصلی لایه‌بردار استفاده خواهد شد. برای لایه‌برداری پوست از طریق این ماده تخصص زیادی لازم است و به همین دلیل شخص در مدت 5 تا 7 روز زمان درمان باید بستری شده و تحت نظر متخصص باشد. از این روش برای درمان منافذ عمیق و گسترده پوست استفاده می‌شود. اما برای منافذ سطحی‌تر و خفیف‌تر می‌توان از مواد سبک‌تری استفاده کرد.

میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ در اصل روشی برای جوان‌سازی پوست و ترمیم چین و چروک‌ها و تیرگی پوست است. اما می‌توان از آن برای بستن منافذ باز پوست نیز جلوگیری کرد. این روش یکی از روش‌های کم تهاجمی برای رفع مشکلات پوستی است. در روش میکرونیدلینگ‌ از دستگاه مخصوصی با سوزن‌های بسیار ریز و ظریف استفاده می‌شود که مواد تحریک‌کننده سلول‌های پوستی و تولید کلاژن را به آن وارد می‌کند. این مواد به عمق مناسبی از پوست نفوذ کرده و باعث ترمیم پوست و جمع شدن منافذ پوستی خواهند شد. این روش یکی از روش‌های ایمن و کم‌خطر برای جوان‌سازی پوست و از بین بردن آسیب‌های آن است که در طول چند جلسه تاثیرات شگفت‌انگیزی بر روی پوست خواهد گذاشت.

لیزر درمانی

لیزر اشعه‌ای با قدرت زیاد است که می‌تواند سلول‌های پوستی را تحریک کند و روند تولید کلاژن را سریع‌تر کند. این روش نیازی به بیهوشی، بی‌حسی یا برش پوست ندارد و با کمترین تهاجم به تنگ‌تر شدن و نهایتا از بین رفتن منافذ پوستی کمک زیادی می‌کند. در درمان منافذ پوست با لیزر از انواع مختلف لیزر نظیر ان دی یاگ یا کیوسوئیچ استفاده می‌شود. این لیزرها دارای طول موج‌ها و قدرت‌های متفاوتی هستند و به همین دلیل اثرات مختلفی بر روی منافذ پوست خواهند گذاشت. در روش درمان منافذ پوست با لیزر، طول موج مشخصی از لیزر با قدرت کنترل شده‌ای به ناحیه تحت درمان تابانده می‌شود. این اشعه با نفوذ به لایه‌های زیرین پوست و تحریک سلول‌های تولیدکننده کلاژن باعث افزایش شادابی و طراوت پوست می‌شود و به مرور زمان منافذ سطح پوست را کوچک‌تر خواهد کرد.

درمان آسیب‌های پوستی

استفاده از لیزر برای درمان آسیب‌های دیگر پوست نیز مفید است. و می‌تواند منافذ بسیار گشاد پوستی را نیز درمان کند. اصلی‌ترین نوع لیزری که در این روش استفاده می‌شود، لیزر فرکشنال است. در این شیوه درمانی پرتوهای ریز لیزر با قدرت زیاد به لایه آسیب‌دیده پوست تابانده می‌شوند تا با از بین بردن بخش آسیب‌دیده، زمینه را برای ایجاد بافت سالم پوست فراهم کنند. به منظور درمان منافذ پوست با استفاده از لیزر فرکشنال باید پوست کاملا تمیز و عاری از هرگونه مواد آرایشی باشد.

همچنین لازم است که بیمار قبل از مراجعه برای عمل به خوبی معاینه شده باشد. تا تعداد جلسات موردنیاز و قدرت لیزر با دقت تعیین شود. انجام این عمل نیازی به بیهوشی و بی‌حسی ندارد. و کاملا بدون درد است. بعد از آن نیز پوست درخشان‌تر و شفاف‌تر می‌شود. و همین موضوع باعث جوان‌تر و زیباتر شدن فرد خواهد شد. این روش عارضه خاص و طولانی مدتی ندارد و بدون هیچ‌گونه زخم یا جراحتی به بهبود شرایط پوست و تنگ کردن منافذ آن کمک می‌کند.

تعداد جلسات لیزر

تعیین دقیق تعداد جلسات درمانی با لیزر بر عهده پزشک متخصص است. اما معمولا برای درمان منافذ پوست عادی در بیماری که شرایط ایده آلی دارد. حدود 4 تا 5 جلسه با فاصله‌های 1 تا 4 هفته لازم است. مدت زمان هر جلسه نیز بسته به شرایط بیمار، سن، نوع پوست و شدت آسیب از 5 دقیقه تا 1 ساعت متغیر است. بعد از عمل لیزر از نور آفتاب دوری کرده. و حتما از کرم‌های ضد آفتاب مخصوص استفاده کنید. با رعایت دقیق و درست دستورالعمل‌های پزشک پس از هر جلسه لیزر ماندگاری نتایج این عمل بیشتر خواهد شد. و حتی ممکن است تا آخر عمر نیز شما را از شر منافذ باز پوست و آسیب‌های ناشی از آن در امان نگه دارد.