عوامل و علائم بروز کیست های عملکردی تخمدان | کلینیک شبانه روزی فولادشهر

عوامل و علائم بروز کیست های عملکردی تخمدان چیست؟

کیست عملکردی تخمدان کیستی است که در طول یا بعد از تخمک گذاری روی سطح تخمدان ایجاد می شود. معمولاً کیسه پس از آزاد شدن تخمک از بین می رود. اگر تخمک آزاد نشود، یا اگر کیسه بعد از آزاد شدن تخمک بسته شود، کیسه ممکن است با مایع متورم شود. کیست های عملکردی تخمدان با رشد تخمدان ناشی از بیماری های دیگر مانند سرطان تخمدان متفاوت است. اکثر این کیست ها بی ضرر هستند. آنها علائمی ایجاد نمی کنند و بدون درمان از بین می روند. اما اگر کیست بزرگ شود، ممکن است کیست دچار پیچ خوردگی و حتی پاره شود یا خونریزی کند و بسیار دردناک شود. قصد داریم در مطلب امروز سایت کلینیک شبانه روزی فولادشهر به مطالعه و بررسی عوامل و علائم بروز کیست های عملکردی تخمدان بپردازیم.

عوامل ایجاد کیست های عملکردی تخمدان

کیست عملکردی تخمدان به دلیل تغییرات جزئی در نحوه ساخت یا آزادسازی تخمک توسط تخمدان ایجاد می شود. دو نوع از این کیست ها وجود دارد:

  • کیست فولیکولی: این کیست ها زمانی اتفاق می‌افتد که کیسه روی تخمدان تخمک را آزاد نمی‌کند و کیسه با مایع متورم می‌شود.
  • کیست لوتئال: این موارد زمانی رخ می دهد که کیسه، تخمک را آزاد می کند و سپس دوباره بسته و با مایع پر می شود.

مطلب پیشنهادی برای مطالعه : تفاوت علل بروز شپش و شوره سر چیست؟

میزان خطر کیست های عملکردی تخمدان

کیست های عملکردی تخمدان باعث سرطان تخمدان نمی شوند. اما پزشک قبل از تشخیص کیست عملکردی، باید سایر انواع احتمالی کیست یا رشد تخمدان را رد کند. این ممکن است شامل معاینه لگنی دیگر، سونوگرافی لگن، یا احتمالاً یک روش لاپاراسکوپی برای بررسی دقیق کیست و تخمدان آن باشد.

بعد از یائسگی خطر ابتلا به سرطان تخمدان افزایش می یابد. به همین دلیل است که تمام رشدهای تخمدان یائسه به دقت از نظر علائم سرطان بررسی می شوند. هنگامی که هر نوع کیست بعد از یائسگی روی تخمدان ایجاد می شود، برخی از پزشکان برداشتن تخمدان ها (اووفورکتومی) را توصیه می کنند. اما به نظر می رسد روند پزشکی در حال دور شدن از جراحی برای کیست های کوچک و ساده در زنان یائسه است. در ۵ سال پس از یائسگی، برخی از زنان همچنان کیست تخمدان عملکردی دارند. برخی از کیست های تخمدان پس از یائسگی، به نام کیست های تک حلقه ای، که دارای دیواره های نازک و یک محفظه هستند، به ندرت با سرطان مرتبط هستند.

عوامل و علائم بروز کیست های عملکردی تخمدان | کلینیک شبانه روزی فولادشهر

علائم وجود کیست های عملکردی تخمدان

انواع دیگری از کیست ها و رشد تخمدان وجود دارد که در اثر بیماری های زمینه ای دیگر ایجاد می شود. رشد تخمدان می تواند یک تومور کیستیک غیر سرطانی (خوش خیم) یا مربوط به آندومتریوز یا سرطان باشد. در برخی موارد، آنچه به نظر می رسد توده تخمدانی است، در واقع در بافت لگن رشد می کند. به همین دلیل است که برای شما مهم است که معاینه لگنی داشته باشید و پزشک هر کیست یا رشدی که روی تخمدان شما احساس می‌شود را به دقت تشخیص دهد. اکثر کیست های عملکردی تخمدان، علائمی ایجاد نمی کنند. هر چه کیست بزرگتر باشد، احتمال بروز علائم بیشتر است.

کیست های عملکردی تخمدان معمولاً بی ضرر هستند، علائمی ایجاد نمی کنند و بدون درمان از بین می روند. کیست های تخمدان اغلب در طول معاینه لگن کشف می شوند. هنگامی که علائم ظاهر می شوند، ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • درد شکم
  • افزایش وزن
  • دوره قاعدگی تغییر می کند.
  • تاخیر در شروع دوره قاعدگی شما
  • خونریزی واژینال زمانی که پریود نمی شوید.
  • تکرر ادرار، اگر کیست بزرگی به مثانه شما فشار می آورد.
  • درد در قسمت پایین شکم، معمولا زمانی که در اواسط سیکل قاعدگی خود هستید.

 کلینیک شبانه روزی آریا را در اینستاگرام دنبال کنید

اگر کیست پیچ خورده، خونریزی یا پاره شده باشد، ممکن است علائم شدیدتری ایجاد شود. اگر هر یک از علائم درد، شوک یا خونریزی زیر را داشتید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید:

  • تهوع و استفراغ
  • غش ناگهانی، سرگیجه و ضعف
  • درد ناگهانی و شدید شکم یا لگن
  • خونریزی واژینال یا علائم شوک ناشی از خونریزی شدید

بسیاری از شرایط دیگر وجود دارند که باعث علائم یا علائم کیست تخمدان عملکردی می شوند. به همین دلیل مهم است که علائم غیرمعمول لگنی بررسی شود و معاینه لگن انجام شود.

اکثر کیست های عملکردی تخمدان هیچ علامتی ایجاد نمی کنند و بدون درمان در ۱ تا ۲ ماه یا پس از ۱ تا ۲ دوره قاعدگی از بین می روند. برخی از کیست ها قبل از کوچک شدن یا پاره شدن به قطر ۴ اینچ (۱۰.۲ سانتی متر) رشد می کنند. پارگی کیست عملکردی می تواند باعث ناراحتی یا درد موقت شود.