بررسی علل و عومل بروز سندرم روده کوتاه
سندرم روده کوتاه یا SBS یک بیماری پیچیده است که به دلیل از دست دادن فیزیکی یا عملکرد بخشی از روده کوچک و یا بزرگ رخ می دهد. در نتیجه، افراد مبتلا به سندرم روده کوتاه اغلب توانایی کاهش یافته در جذب مواد مغذی مانند چربی ها، کربوهیدرات ها (قندها)، ویتامین ها، مواد معدنی، عناصر کمیاب و مایعات (سوء جذب) دارند. علائم خاص و شدت سندرم روده کوتاه از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اسهال شایع و اغلب شدید است و می تواند باعث کم آبی بدن شود، که حتی ممکن است جدی و خطرناک باشد. سندرم روده کوتاه می تواند منجر به سوء تغذیه، کاهش وزن ناخواسته و علائم دیگری به دلیل از دست دادن ویتامین ها و مواد معدنی ضروری شود. در مقاله امروز سایت کلینیک شبانه روزی فولادشهر به بررسی علل و عومل بروز سندرم روده کوتاه خواهیم پرداخت.
این اختلال معمولا به طور موثر قابل درمان است. با این حال، در برخی موارد، سندرم روده کوتاه می تواند منجر به، عوارض شدید و ناتوان کننده می شود، اما درمان معمولاً با برداشتن (رزکسیون) نیمی یا بیشتر از روده کوچک با جراحی همراه است. چنین جراحی برای درمان بیماری های روده ای مانند بیماری کرون، آسیب یا ضربه به روده کوچک، یا نقایص مادرزادی انجام می شود.
در طول سال ها، تعریف سندرم روده کوتاه در ادبیات پزشکی متفاوت بوده است. این باعث سردرگمی شده است. اگرچه به نظر می رسد برخی منابع پزشکی نام سندرم روده کوتاه را برای موارد ناشی از برداشتن قسمتی از روده کوچک با جراحی اختصاص داده اند، منابع دیگر اشاره کرده اند که این اختلال می تواند ناشی از هر بیماری، آسیب یا شرایطی باشد که مانع عملکرد مناسب روده شود.
علائم بروز SBS
علائم و شدت سندرم روده کوتاه بسته به طول و عملکرد قسمت باقیمانده یا آسیب نخورده روده کوچک می تواند بسیار متفاوت باشد. از آنجایی که سندرم روده کوتاه می تواند بسیار متفاوت باشد، توجه به این نکته مهم است که افراد مبتلا ممکن است همه علائمی را که در زیر به آنها اشاره می شود، نداشته باشند. افراد مبتلا یا والدین کودکان یا نوزادان مبتلا باید با پزشک و تیم پزشکی خود در مورد مورد خاص، علائم مرتبط و پیش آگهی کلی صحبت کنند.
مطلب پیشنهادی : بررسی عوارض چشمی روماتیسم
اگرچه علائم سندرم روده کوتاه متفاوت است، اسهال شایع است. اسهال میتواند شدید باشد و باعث کمآبی بدن، کاهش وزن ناخواسته، احساس عمومی بد سلامتی (بیحالی)، بیحالی و در نهایت سوءتغذیه شود. سایر علائم شامل گرفتگی عضلات، خستگی، ضعف، نفخ و سوزش سر دل است. افراد ممکن است مدفوع کم رنگ و چرب داشته باشند که حاوی مقادیر اضافی چربی است (استئاتوره). سندرم روده کوتاه ممکن است باعث سوء تغذیه شود. سوءتغذیه می تواند منجر به تورم شکم، کم آبی، از دست دادن توده عضلانی، خشکی و پوسته پوسته شدن پوست، تورم بافت های پا و پا (ادم محیطی) و ضعیف شدن یا تحلیل رفتن ماهیچه شقیقه ها شود. اتلاف زمانی) ظاهری توخالی به معابد می دهد.
طیف گسترده ای از علائم دیگر ممکن است با سندرم روده کوتاه همراه باشد. رشد بیش از حد باکتری های نرمال در روده کوچک در کودکان مبتلا به سندرم روده کوتاه شایع است، به خصوص اگر ناحیه ای از روده کوچک گشاد شده با تحرک ضعیف داشته باشند، که اغلب در افراد مبتلا اتفاق می افتد. تشدید نفخ، اسهال و سوء جذب شدیدتر مواد مغذی ممکن است در این شرایط رخ دهد.
علل سندرم روده کوتاه
سندرم روده کوتاه به طور کلی به افرادی که این اختلال در طول زندگی در آنها اکتسابی است و نوزادانی که این اختلال در هنگام تولد در آنها وجود دارد (مادرزادی) تقسیم می شود. سندرم روده کوتاه اکتسابی بیشتر از شکل مادرزادی این اختلال است. برداشتن (رزکسیون) بخشی از روده کوچک، شایع ترین علت سندرم روده کوتاه است. با این حال، سندرم روده کوتاه می تواند ناشی از هر بیماری، آسیب یا شرایطی باشد که مانع یا مانع عملکرد صحیح روده کوچک شود، حتی اگر طول کلی روده تحت تأثیر قرار نگیرد.
در نوزادان، شایعترین دلیل برداشتن روده کوچک با جراحی، آنتروکولیت نکروزان است، وضعیتی که با از دست دادن بافت روده مشخص میشود. در این شرایط به طور خاص، پوشش دیواره روده می میرد و می افتد. پوشش روده جایی است که جذب می شود. علت آن همیشه مشخص نیست، اما معمولاً نیاز به جراحی قسمت آسیبی روده کوچک دارد. انتروکولیت نکروزان اغلب در نوزادانی رخ می دهد که نارس هستند یا بیماری زمینه ای دارند.
در برخی موارد، نوزادان ممکن است با روده کوتاه متولد شوند که در بدو تولد وجود دارد (سندرم روده کوتاه مادرزادی). علت دقیق کوتاهی روده در این موارد به طور کامل مشخص نیست و چندین نظریه مختلف برای آن وجود دارد. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه چه عواملی در نهایت منجر به سندرم روده کوتاه مادرزادی می شود ضروری است.
سایر دلایل سندرم روده کوتاه
- بیماری کرون
- آسیب به روده کوچک به دلیل تروما
- تا شدن بخشی از روده به قسمتی دیگر (انواژیناسیون)
- آسیب به روده کوچک در اثر کمبود جریان خون (ایسکمی) به دلیل مسدود شدن رگ خونی
- بیماری های رگ های خونی یا اختلالات لخته شدن بیش از حد خون (حالت های انعقادی بیش از حد)
- آسیب به روده کوچک در اثر سرطان یا درمان سرطان از جمله برداشتن بخش سرطانی روده کوچک با جراحی یا انتریت پرتویی
عوامل افزایش دهنده خطر بروز سندرم
سندرم روده کوتاه ممکن است به عنوان یک علت یا زیر شاخه نارسایی روده طبقه بندی شود. در موارد نادر، نوزادان با روده کوتاه (سندرم روده کوتاه مادرزادی) متولد می شوند. اگرچه این موارد مادرزادی اغلب با چرخش روده کوچک همراه است، اما علت دقیق سندرم روده کوتاه مادرزادی ناشناخته است. جراحی و حذف بخشی از روده کوچک لزوماً منجر به سندرم روده کوتاه نمی شود. اغلب، عوامل خطر در پیشرفت نهایی این اختلال نقش دارند. این عوامل عبارتند از:
- بخش خاصی از روده که از بین می رود.
- وجود و ماهیت هر بیماری زمینه ای و سن و سلامت کلی فرد
- طول باقی مانده روده کوچک، اینکه آیا کولون دست نخورده است.
- آیا دریچه محل اتصال روده کوچک و بزرگ (دریچه ایلئوسکال) سالم است یا خیر
همچنین، با توانبخشی مناسب، روده کوچک سالم باقیمانده با گذشت زمان تحت فرآیند سازگاری قرار میگیرد و پوشش روده ممکن است بزرگتر شود (هیپرتروفی) و در نهایت قدرت جذب بیشتری داشته باشند که ممکن است علائم خاص فرد را کاهش دهد.
چه افرادی تحت تاثیر SBS قرار می گیرند؟
سندرم روده کوتاه مردان و زنان را به تعداد مساوی مبتلا می کند. این اختلال معمولاً در طول زندگی اکتسابی است، اما در موارد نادر ممکن است در بدو تولد (مادرزادی) وجود داشته باشد. در بزرگسالان، سندرم روده کوتاه معمولاً از برداشتن قسمتی از روده کوچک با جراحی ایجاد می شود. بیماری کرون شایع ترین علت برداشتن روده کوچک با جراحی در بزرگسالان است. در نوزادان، انتروکولیت نکروزان شایع ترین علت برداشتن روده کوچک با جراحی است. بروز و شیوع دقیق سندرم روده کوتاه در جمعیت عمومی ناشناخته است.
کلینیک شبانه روزی آریا را در اینستاگرام دنبال کنید
نحوه تشخیص سندرم روده کوتاه
تشخیص سندرم روده کوتاه بر اساس شرح حال دقیق بیمار، ارزیابی بالینی کامل و انواع آزمایشات تخصصی از جمله تست های آزمایشگاهی و مطالعات اشعه ایکس انجام می شود.
آزمایش و کار بالینی
یک آزمایش مهم آزمایشگاهی شمارش کامل خون (CBC) است که برای بررسی کم خونی استفاده می شود. آزمایشهای آزمایشگاهی دیگر ممکن است برای ارزیابی سطوح آلبومین انجام شود که ممکن است نشان دهنده وضعیت ضعیف تغذیهای در زمان کم و کمآبی بدن در زمان بالا باشد.
- آنزیم های کبدی، که ممکن است نشان دهنده آسیب سلول های کبدی در صورت افزایش مداوم باشد.
- ناهنجاری های الکترولیت، که ممکن است نشان دهنده کمبود یا کم آبی بدن باشد.
- کراتینین که عملکرد کلیه ها را نشان می دهد.
- همچنین ممکن است از آزمایشهای آزمایشگاهی برای تشخیص کمبود ویتامینها یا مواد معدنی استفاده شود که ممکن است در سندرم روده کوتاه رخ دهد.
تکنیک های تصویربرداری ممکن است برای ارزیابی افراد مبتلا به سندرم روده کوتاه استفاده شود. چنین آزمایشاتی شامل اشعه ایکس ساده شکم برای تشخیص علائم انسداد یا ایلئوس (فلج عضلات روده)، توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن شکم (اسکن CAT شکم)، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) شکم یا سونوگرافی شکم است. در طول سی تی اسکن، از کامپیوتر و اشعه ایکس برای ایجاد فیلمی استفاده می شود که تصاویر مقطعی از ساختارهای بافتی خاص را نشان می دهد.
اسکن CAT شکم پزشکان را قادر می سازد تا مشکلاتی مانند انسداد روده را شناسایی کرده و سلامت کبد را ارزیابی کنند. سونوگرافی شکم ممکن است برای تشخیص لجن صفراوی یا سنگ کیسه صفرا، که اغلب با سندرم روده کوتاه همراه است، استفاده شود.