ترس از مدرسه در سنین متفاوت
-
ترس از مدرسه در کودکان ابتدایی
احساس ترس از مدرسه در اوایل شروع سال تحصیلی برای کودکان اول ابتدایی تا حدی طبیعی است خصوصا اگر کودک تجربه حضور منظم در پیش دبستانی را نداشته باشد. اما در برخی از کودکان، ترس و نگرانی از مدرسه شدید است، باعث مقاومت برای مدرسه رفتن و کاهش اشتیاق آنها به درس میشود. در چنین شرایطی اگر با اجبار و فشار، نوآموز را به مدرسه بفرستید ممکن است باعث کاهش انگیزه، بروز مشکلات روحی مانند افسردگی و فوبیای مدرسه شوید و به کودک رنج زیادی را تحمیل کنید. از آنجایی ترس از مدرسه غیر طبیعی و بیش از اندازه است که افراطی، غیر قابل کنترل، طولانی مدت و پایدار باشد. بنابراین باید علت اصلی ترس کودک را شناخت و برای درمان آن اقدام کرد.
-
ترس از مدرسه در نوجوانان
در دوره نوجوانی ترس از مدرسه میتواند دلایل متفاوتی با دوره دبستان داشته باشد. تغییر مقطع در این دوره، سختتر شدن دروس، دست و پنجه نرم کردن با مشکلات بلوغ و تغییر سطح انتظارات از نوجوان، پیش رو داشتن مسئله جدید مانند موفقیت در آزمونهای علمی، المپیاد و کنکور همگی از دلایل ترس از مدرسه در نوجوانی هستند. نوجوانی دورهای حساس است که واکنش همسالان، مقبولیت در گروه دوستان و تایید و تشویق دیگران برای فرد اهمیت بالایی دارند. مشکل در هریک از این موارد میتواند عاملی برای ترس شدید نوجوان و بیانگیزه شدن دانشآموز و امتناع او از رفتن به مدرسه باشد. در این سن کنترل نوجوان نسبت به کودکی از جهاتی سختتر است و نمیتوان دائم او را تحت نظر داشت یا به او دستور داد.
نشانه های ترس از مدرسه در کودکان
علائم ترس از مدرسه ممکن است در ابعاد مختلفی از زندگی فرد بروز پیدا میکنند. برخی از کودکان و نوجوانان خیلی واضح از رفتن به مدرسه امتناع کرده و ترس خود را بیان میکنند و برخی دیگر دچار مشکلاتی میشوند که میتوان جزو نشانههای وحشت کودک از مدرسه در نظر گرفت و به دنبال تشخیص علل و راهکارهای بهبود آن بود.
- عصبانیت هنگام بیدار شدن در صبح
- پرخاشگری کودک
- تهدید به آسیب زدن به خود یا دیگران
- فرار کردن از مدرسه
- تحریکپذیری بالا
- گریه کودک و ناآرامی
- ناخن جویدن کودک
- خراب کردن مداوم اسباببازی و عروسکها
- پاره کردن کتابها
- گم کردن مداوم وسایل مدرسه
علائم جسمانی ترس از مدرسه
- شب ادراری کودک
- دردهای جسمی مانند سردرد، شکم درد، درد پا و معده درد
- مشکلات گوارشی مانند تهوع، استفراغ و اسهال
- سرگیجه
- ضعف و بیحالی ناشی از اضطراب کودک
- تپش قلب
- لکنت زبان کودک
بروز این علائم در برخی موارد نشانهای از تمارض کودک برای فرار از مدرسهرفتن است.
علائم روانی ترس از مدرسه
- افسردگی کودک
- تمایل به انزوا
- احساس ناامنی شدید
- ترس از دست دادن والدین
- بیخوابی
- کابوس شبانه کودک
فوبیای مدرسه
اگر حمایت از کودک و درمان اضطراب جدایی، در برابر ترسهای او ناکافی باشند، این استرسها و اضطرابها پایدار شده، شدت یافته و به اختلالی به نام فوبیا تبدیل میشوند که کنترل و درمان آن مشکلتر است. به جز این فوبیا از مدرسه میتواند دلایل دیگری نیز مانند اختلالات روحی و روانی، حوادثی مانند از دست دادن پدر و مادر یا آسیبهای روحی نیز داشته باشد. البته به یاد داشته باشید که حضور فیزیکی کودک در مدرسه، دلیل بر عدم فوبیای مدرسه و درس نیست و ممکن است دانشآموز برای مدرسه رفتن، دائما با اضطراب و نگرانی دست و پنجه نرم کند.
صفحه ی رسمی اینستاگرام کلینیک شبانه روزی فولادشهر را مشاهده نمایید.
جهت ارتباط با کلینیک شبانه روزی فولادشهر ، اینجا کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی کلینیک آریا فولادشهر (کلینیک شبانه روزی فولادشهر):