بررسی روش های تشخیص و درمان نارسایی جفت
متخصص زنان و زایمان شما ممکن است در معاینه دوره ای تشخیص دهد که کودک کوچکتر از حد انتظار است. در این صورت آنها ممکن است نگران این موضوع شوند که شاید رحم به اندازه ای که انتظار می رود رشد نکرده است. در ادامه این مطلب سایت کلینیک شبانه روزی فولادشهر روش های تشخیص و درمان نارسایی جفت را مورد بررسی قرار می دهیم.
این فرضیه را می توان در یک تست غربالگری طبیعی بارداری، سونوگرافی، که از امواج صوتی برای ارائه تصویری از نوزاد استفاده می کند، بررسی کرد. این روش همچنین می تواند تخمین خوبی از وزن کودک را نشان دهد. اگر وزن جنین کمتر از حد انتظار باشد (در مقایسه با سایرین در آن مرحله از بارداری)، نارسایی جفت ممکن است تشخیص داده شود. هر چند برخی از نوزادان به دلیل بیماری های زمینه مختلف مانند عفونت یا نقص ژنتیکی جدی مادرزادی، وزن کمتری را داشته باشند.
اما اگر هم شما و هم همسرتان بسیار کوتاه قد هستید، این احتمال وجود دارد که نوزادی با وزن نسبتاً کم نیز نسبت به سن خود کوچک باشد و در عین حال رشد خوبی داشته باشد. با این حال، برخی از نوزادان ممکن است به طور طبیعی وزن اضافه نکنند (شاید به دلیل نارسایی جفت)، اما وزن آنها ممکن است کمی بیش تر از حد استانداردی باشد.
بررسی عروق خونی برای تشخیص نارسایی جفت
سونوگرافی داپلر، آزمایشی است که از امواج صوتی برای بررسی چگونگی جریان خون در رگ های خاص استفاده می کند، همچنین می تواند سرنخ هایی در مورد IUGR و نارسایی احتمالی جفت ارائه دهد. این تست را می توان همزمان با سونوگرافی معمولی بارداری انجام داد. سونوگرافی داپلر می تواند موارد زیر را تشخیص دهد:
شریان نافی:
در یک جنین با IUGR، شریان نافی که مواد زائد را از جنین به مادر می برد، ممکن است از نظر جریان خون ناهنجاری هایی را نشان دهد، همچنین شریان های رحمی که خون را به رحم می برند، ممکن است مشکلاتی داشته باشند. اینها همچنین می توانند سرنخ های کمک کننده به تشخیص را نیز ارائه دهند.
شریان مغزی میانی:
سرنخ دیگری در جریان خونرسانی در جنین، سرخرگی است که به سمت مغز نوزاد می رود. نوزادانی که مواد مغذی کافی دریافت نمیکنند، اغلب این کمبود را با هدایت خون بیشتری به سمت مغز جبران میکنند. از طریق تجزیه و تحلیل رابطه بین این شریانها، پزشک ممکن است سرنخهایی در مورد اینکه آیا نارسایی وجود دارد یا نه و اینکه آیا می تواند خطر آفرین باشد یا نه، به دست آورد.
در برخی موارد، پزشک ممکن است یک آزمایش تصویربرداری غیر تهاجمی به نام تصویربرداری تشدید مغناطیسی جنین (MRI) را توصیه کند. این آزمایش از میدان های مغناطیسی برای دریافت اطلاعات دقیق تر در مورد نوزاد و جفت استفاده می کند.
راه های درمان نارسایی جفت
متأسفانه، نارسایی جفت را نمی توان به طور مستقیم درمان کرد. اما برای مدیریت مشکل و افزایش شانس بارداری سالم، کارهای زیادی را می توان انجام داد. کنترل و مدیریت، بخش کلیدی درمان نارسایی جفت است. تیم پزشکی به دقت شما و کودکتان را زیر نظر خواهند داشت. مدیریت شرایط از طریق قرار ملاقات های منظم مامایی (OB) و گاهی اوقات برگزاری جلسات بیشتر نیز خواهد بود. این نظارت، برای افزایش شانس بارداری و تولد نوزاد سالم بسیار مهم است.
برخی تست هایی که برای نظارت و کنترل وضعیت بارداری سالم انجام می شوند، عبارت اند از :
- سونوگرافی منظم بارداری (برای تخمین اندازه و دیدن نحوه حرکت جنین)
- سونوگرافی داپلر (برای مشاهده چگونگی جریان خون در عروق کلیدی)
- نظارت بر قلب جنین (برای جستجوی الگوهایی که نشان می دهد کودک مضطرب است).
- پزشک همچنین از شما می خواهد که میزان حرکت کودک را پیگیری کنید و اگر متوجه کاهش تحرک جنین خود شدید به آنها اطلاع دهید.
کلینیک آریا کلینیک شبانه روزی فولادشهر را در اینستاگرام دنبال کنید
حفظ سلامت مادر باردار
همچنین مهم است که مادر برای بررسی و حفظ سلامت خود تا حد امکان تحت نظر باشد. اگر بیماری زمینه ای دارید که ممکن است به خطر بروز نارسایی جفت (مانند فشار خون بالا) را افزایش دهد، احتمالا برای آن درمان های لازم را دریافت خواهید کرد.
برنامه ریزی برای زایمان
اگر به نظر برسد که کودک دارد کمبود های ناشی از نارسایی جفت را جبران می کند، تیم پزشکی شما احتمالاً از شما می خواهد که بارداری خود را تا زمانی که ممکن است حفظ کنید و برای زایمان عجله نکنید. با این حال، اگر کودک علائم واضحی از ناراحتی را نشان دهد، ممکن است نیاز به زایمان زودرس داشته باشید تا زودتر بچه خود را به دنیا بیاورید. در برخی موارد، پزشک ممکن است یک زایمان برنامه ریزی شده (سزارین) را برای کاهش استرس در هنگام زایمان توصیه کند.
اگر نارسایی جفت دارید، بهتر است با یک متخصص آموزش دیده در بارداری های پرخطر مشورت کنید. اگر مشکل شدید باشد، ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشید.