انواع سونوگرافی بارداری جنین از نظر روش انجام
سونوگرافیهای دوره بعدی از نظر روش انجام به چند دسته مختلف تقسیم میشوند. بااینحال تکنولوژی انجام همه آنها یکسان و مشابه است. در این مطلب از سایت کلینیک شبانه روزی فولادشهر روش انجام انواع سونوگرافی بارداری را مورد بررسی قرار می دهیم.
سونوگرافی شکمی
در این نوع سونوگرافی پزشک پروب سونوگرافی را مستقیم روی پوست شکم قرار میدهد. سپس آن را برای ثبت تصویر از جنین، روی شکم حرکت میدهد. گاهی برای ثبت تصاویر بهتر، پزشک پروب سونوگرافی را کمی روی شکم فشار میدهد. پزشکها از سونوگرافی شکمی بعد از هفته ۱۲ بارداری استفاده میکنند.
سونوگرافی ترنس واژینال
در سونوگرافی ترنس واژینال (TVS) پزشک وسیلهای را وارد واژن میکند (مثل وقتیکه تامپون میگذارید). در مراحل آغازین بارداری، این نوع سونوگرافی در تشخیص ضربان قلب جنین یا سن بارداری مفید است. تصاویر سونوی ترانس واژینال در مراحل نخست بارداری، درمقایسه با سونوگرافی شکمی واضحترند.
سونوگرافی داپلر
در این سونوگرافی جریان خون جنین در عروق خونی بررسی میشوند. اغلب سونوگرافی داپلر در مراحل انتهایی بارداری درخواست میشوند.
اکوکاردیوگرام
این نوع سونوگرافی بهطور اختصاصی وضعیت قلب جنین را ازنظر اندازه، شکل، عملکرد و ساختار بررسی میکند. پزشک در موارد زیر ممکن است اکوی قلب جنین درخواست کند:
- شک به ناهنجاری مادرزادی قلب جنین
- سابقه تولد فرزندی با مشکلات قلبی
- سابقه ابتلا به برخی بیماریهای خاص در مادر که نیاز به بررسی قلبی دارند
سونوگرافی NT
در سونوگرافی NT ضخامت فضای پشت گردن جنین اندازهگیری میشود. این سونوگرافی به شناسایی برخی اختلالات کروموزومی مثل سندرم داون کمک میکند.
سونوگرافی بیوفیزیکال
سونوگرافی بیوفیزیکال بخشی از پروفایل بیوفیزیکال (BPP) است. این تست از ترکیب سونوگرافی و تست بدون استرس (NST) تشکیل و از آن برای اطمینان از کافی بودن اکسیژنرسانی جنین استفاده میشود. در سونوگرافی بیوفیزیکال، تنفس، سفتی عضلات، حرکت و حجم مایع اطراف جنین در مدت ۳۰ دقیقه ارزیابی میشود.
کلینیک آریا کلینیک شبانه روزی فولادشهر را در اینستاگرام دنبال کنید
سونوگرافی سهبعدی
برخلاف سونوگرافی ۲بعدی که بهطورمعمول انجام میشود سونوگرافی ۳ بعدی به پزشک اجازه میدهد که طول، عرض و ارتفاع جنین و اعضای شما را ببیند. این سونوگرافی بهویژه در تشخیص هرگونه مشکل احتمالی در بارداری مفید است. سونوگرافی ۳D یا سهبعدی اگرچه همان تکنولوژی سونوگرافی استاندارد را دنبال میکند اما از یک پروب و نرمافزار مخصوص برای ثبت تصاویر سهبعدی استفاده میکند. همچنین سونوگرافی سهبعدی نیاز به آموزشهای مخصوص دارد و ازاینرو بهطورگسترده دردسترس نیست.
سونوگرافی چهاربعدی
به سونوگرافی ۴ بعدی، سونوگرافی ۳ بعدی داینامیک یا پویا هم میگویند. برخلاف سایر انواع سونوگرافیها، سونوی ۴ بعدی یک فیلم متحرک از جنین ارائه میکند. همچنین تصویر بهتری از صورت و حرکتهای جنین بهدست میدهد. سونوگرافی ۴ بعدی همچنین مناطق سایه و روشن را واضحتر نشان میدهد. این سونوگرافی مشابه سایر انواع سونوگرافی است اما تجهیزات ویژهای نیاز دارد.