روش های تشخیص و درمان انواع کولیت عفونی
کولیت عفونی یک بیماری مسری است که در اثر عفونت در کولون یا روده بزرگ ایجاد می شود. این وضعیت می تواند از یک ویروس مانند نوروویروس، یک باکتری مانند سالمونلا یا یک انگل و معمولاً از غذا یا آب آلوده ناشی می شود. در این مطلب سایت کلینیک شبانه روزی فولادشهر به بررسی تشخیص و درمان انواع کولیت عفونی خواهیم پرداخت.
انواع کولیت عفونی
کولیت عفونی ممکن است توسط باکتری ها، ویروس ها یا انگل ها ایجاد شود.
باکتریایی
تعداد زیادی از موارد کولیت عفونی توسط باکتری ها، به ویژه باکتری های منتقله از غذا ایجاد می شود. علل شایع کولیت باکتریایی عبارتند از:
- کمپیلوباکتر
- سالمونلا
- شیگلا
- یرسینیا
- اشریشیا کلی (E. coli)
- کلستریدیوم دیفیسیل (C. diff)
ویروسی
کولیت عفونی می تواند توسط ویروس هایی مانند سیتومگالوویروس (CMV) ایجاد شود. سیتومگالوویروس یک ویروس رایج است که می تواند از طریق مایعات بدن مانند بزاق، خون، ادرار، مایع منی و مایعات واژن منتشر شود. حتی می تواند باعث کولیت CMV و در نتیجه باعث التهاب معده و روده شود. به غیر از CMV، ویروس های دیگری که می توانند باعث کولیت شوند، عبارتند از:
- نوروویروس که باعث استفراغ و اسهال می شود.
- آدنوویروس که علائمی شبیه سرماخوردگی ایجاد می کند.
- روتاویروس که باعث اسهال شدید و آبکی در کودکان و نوزادان می شود.
مطلب پیشنهادی : مقایسه استرس با اضطراب
اکثر اشکال کولیت عفونی مسری هستند و اغلب از طریق تماس مستقیم با مایعات یا مواد مدفوع منتقل می شوند. کولیت عفونی به طور بالقوه می تواند با لمس سطوح یا اشیاء آلوده به این مایعات و مواد مانند مسواک منتقل شود. اگر شروع به تجربه علائمی مانند استفراغ یا اسهال کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.
انگلی
یکی از نمونه های رایج انگل که می تواند باعث بروز کولیت شود انتامبا هیستولیتیکا است. یکی دیگر از انگل Trypanosoma cruzi (T. cruzi) است که منجر به بیماری شاگاس می شود.
بسیاری از عفونتهای انگلی که باعث کولیت میشوند میتوانند از طریق آب یا غذای آلوده به مدفوع آلوده مانند انتامبا هیستولیتیکا، تماس شخصی نزدیک از طریق ناحیه رکتوم یا دهان یا کود آلوده ساخته شده از فضولات انسانی سرایت کنند. در مورد T. cruzi ، انگل معمولاً از طریق نیش و مدفوع یک حشره، حشره تریاتومین، منتشر می شود.
علائم کولیت عفونی
علائم کولیت عفونی بسته به نوع بیماری می تواند متغیر باشد. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- اسهال
- سردرد
- تب
- استفراغ
- کم آبی بدن
- نفخ، درد شکم، گرفتگی
- مدفوع خونی یا پر از خلط
روش های تشخیص کولیت عفونی
پزشک برای تشخیص این نوع از کولین یک غربالگری معمولی را انجام میدهد و سابقه قبلی کولیت عفونی شما را ارزیابی میکند. همچنین ممکن است از شما در مورد سابقه اخیر خود مصرف آنتی بیوتیک، سفر به مناطق با آب آلوده یا بستری شدن در بیمارستان سوالاتی بپرسد. حتی سطح کم آبی بدن شما را ارزیابی می کند و نمونه مدفوع می گیرد تا ببیند آیا ویروس، انگل یا باکتری در سیستم گوارشی شما وجود دارد یا خیر؟ چون آنها ممکن است باعث علائم کولیت شود.
افراد مبتلا به سپسیس، سالمندان و افرادی که دارای نقص ایمنی هستند ممکن است به انجام آزمایشات بیشتری مانند تصویربرداری مانند اشعه ایکس یا سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری) نیاز داشته باشند. به طور جداگانه، کولونوسکوپی (روشی با استفاده از یک لوله بلند و منعطف با یک دوربین متصل) ممکن است برای معاینه روده بزرگ انجام شود.
درمانهای کولیت عفونی
- برای مدیریت علائم خود بهتر است بر روی مصرف آب زیاد و هیدراتاسیون بدن خود برای پیشگیری از بروز کم آبی تمرکز کنید. در این شرایط پزشک ممکن است یک محلول آبرسان را برای شما تجویز شود که باید به صورت خوراکی مصرف یا از طریق IV (یک قطره داخل وریدی) تجویز شود.
- در صورت بروز عفونت باکتریایی، به احتمال زیاد آنتی بیوتیک برای شما تجویز خواهد شد، اما باز هم، دوز، مقدار و داروی دقیق آنها به نوع عفونت بستگی دارد.
- برخی از عفونت های باکتریایی مانند سالمونلا نیازی به درمان آنتی بیوتیکی ندارند. عفونت کولیت ویروسی نیاز به تاکید بر حجم مایعات مصرفی دارد. درمان کولیت انگلی به طور کلی شامل آبرسانی بوده و ممکن است بسته به عفونت، داروی خاصی برای شما تجویز شود. برخی از روش های جراحی روی کولون، رکتوم یا نواحی اطراف ممکن است در موارد جدی تر مورد نیاز باشد.
کلینیک شبانه روزی آریا را در اینستاگرام دنبال کنید
پیشگیری از بروز کولیت عفونی
- چندین مرحله وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر ابتلا به کولیت عفونی انجام دهید. با توجه به اینکه بیماری می تواند از راه دست زدن به مواد غذایی انتقال پیدا کند، پیشنهاد می شود همیشه ظروف خود را قبل و بعد از استفاده به طور کامل تمیز کنید. شما باید همیشه غذاهای خام و پخته را جدا نگه دارید و از خوردن غذاهای نیم پز خودداری کنید.
- همچنین مراقب آبی که می نوشید باشید. از مصرف آب از استخرهای شنا و بدنه های آبی مانند دریاچه ها خودداری کنید.
- همچنین برای جلوگیری از انتشار میکروب ها باید دست های خود را مرتبا بشویید.
- گوشت را طبق دستور بپزید.
- گوشت چرخ کرده را با دمای ۱۶۰ درجه فارنهایت بپزید. مرغ آسیاب شده، مرغ کامل یا تکه های مرغ را حداقل تا دمای ۱۶۵ درجه فارنهایت بپزید. گوشت را از روی حرارت بردارید. اجازه دهید ۳ دقیقه قبل از خوردن روی حرارت بماند.
- تکه های کامل گوشت غیر از مرغ را در دمای حداقل ۱۴۵ درجه فارنهایت بپزید. گوشت را از روی حرارت بردارید. اجازه دهید ۳ دقیقه قبل از خوردن روی حرارت بماند.
- بلافاصله غذا را در یخچال بگذارید. این به کند کردن رشد میکروب ها کمک می کند. دمای یخچال شما باید ۴۰ درجه فارنهایت یا کمتر باشد تا مواد غذایی ایمن باشند. گوشت، مرغ، تخم مرغ و غذاهای دریایی را ظرف ۲ ساعت پس از پختن یا خرید در یخچال یا فریزر قرار دهید. همیشه مواد غذایی را در یخچال، آب سرد یا مایکروویو آب کنید.