بررسی تاثیرات ورزش بر دیابت
دیابت به عنوان یک اختلال متابولیک منجر به افزایش سطح قند خون در بدن بیماران می شود. حتی می تواند عوارض زیادی برای بدن آنها داشته باشد. این در حالی است که با تغییرات سبک زندگی مانند رژیم غذایی مناسب، داروها و مهمتر از همه ورزش تا حدودی می توان آن را کنترل کرد. ورزش و فعالیت بدنی در مبتلایان به دیابت یک راه عالی برای کاهش سطح قند خون و همچنین بهبود سلامت عمومی شما است. اما واقعا ورزش در مبتلایان به دیابت چه فوایدی دارد و چگونه بر کنترل قند خون تاثیر می گذارد؟ قصد داریم تا در این مطلب سایت کلینیک شبانه روزی فولادشهر به بررسی تاثیرات ورزش بر دیابت می پردازیم.
ما در این مقاله سعی کرده ایم شما را با مزایای فعال بودن در هنگام دیابت آشنا می کنیم و به شما کمک کنیم تا احساسات خود را نسبت به حرکت بیشتر درک کنید. ما انواع مختلفی از فعالیتهای مناسب برای مبتلایان به دیابت، و یا در صورت ابتلا به عوارض دیابت را به شما پیشنهاد می دهیم. و همچنین بررسی خواهیم کرد که چگونه فعالیت بیشتر می تواند بر سطح گلوکز (قند) خون شما تأثیر بگذارد.
فواید ورزش روزانه برای افراد دیابتی
برخی از رایج ترین مزایای ورزش منظم در مبتلایان به دیابت، عبارتند از:
- دیابت بدن را در برابر انسولین مقاوم می کند یا مقدار انسولین تولید شده توسط پانکراس را کاهش می دهد. در این شرایط سطح قند خون شروع به افزایش می کند. این در حالی است که ورزش منظم عضلات شما را مجبور به استفاده از قند خون می کنند. بنابراین، ورزش منظم می تواند با افزایش فعالیت های عضلات سطح قند خون شما را کنترل کند.
- ورزش همچنین ممکن است به سلول های بدن شما کمک کند تا نسبت به انسولین حساس تر شوند و در نتیجه سطح قند خون را کاهش دهند.
- ورزش حتی می تواند خطر ابتلا به آسیب عصبی ناشی از دیابت و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. بررسی ها نشان می دهد افراد مبتلا به دیابت که از نظر بدنی فعال هستند کمتر به بیماری قلبی مبتلا می شوند. چون فعالیت بدنی می تواند به کاهش وزن و کاهش سطح کلسترول کمک کند.
- ورزش همچنان به بهبود ذهن و بدن شما کمک می کند. ورزش باعث ترشح اندورفین می شود که می توانید آنها را به عنوان هورمون های شادی در نظر بگیرید. ثابت شده است که فعال بودن باعث کاهش سطح استرس و بهبود خلق و خوی ضعیف می شود. حتی ورزش منظم به افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک می کند تا HbA1c خود را بهبود بخشند.
مهم است که به یاد داشته باشید که اگر شما نیز انتخاب های غذایی مفید تری داشته باشید، یعنی سیگار نکشید و خواب کافی داشته باشید، فعال بودن و ورزش منظم حتی می تواند مفیدتر باشد.
مطلب پیشنهادی : عوارض و خطرات جراحی اندومتریوز
دستورالعمل های ورزشی در مبتلایان به دیابت
هر چه بیشتر ورزش کنید، می توانید از فواید بیشتر آن بهره بگیرید، اما ممکن است نگران این باشید که بدنتان چگونه با آن مقابله می کند و چگونه ورزش می تواند بر دیابت شما تأثیر بگذارد. برخی از مردم فکر می کنند که ورزش بیشتر باعث خستگی آنها می شود، یا کنترل وضعیت آنها را سخت تر می کند، و برخی دیگر نگران سطح قند خون خود هستند.
همچنین ممکن است روزهایی پیش بیاید که حوصله انجام کارهای زیاد و انگیزه ای برای حرکت نداشته باشید. این نگرانی ها و احساسات همه قابل درک هستند، اما مهم است که به یاد داشته باشید که لازم نیست به تنهایی با این احساسات کنار بیایید. بهتر است برای شناسایی ورزش های متناسب با وضعیت خود و حتی تعیین یک رژیم غذایی مشخص با متخصص پزشکی مربوطه یا با متخصص تغذیه مشورت کنید.
دستورالعمل های قبل از ورزش :
- با پزشک خود صحبت کنید. مهم است که قبل از شروع ورزش روزانه یک بررسی دقیق و مناسب از سلامت کلی خود داشته باشید. پزشک قبل از شروع ورزش حتما سطح قند خون، سلامت قلب، سایر مسائل و غیره را ارزیابی می کند.
- اهداف واقع بینانه برای خود تعیین کنید. قبل از انجام تمرینات با شدت بالا یا طولانی تر، ورزش را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در روز شروع کنید. از طرفی هم مهم است که در حین ورزش هیدراته بمانید.
- در حین ورزش مطمئن شوید که سطح قند خون شما خیلی افت پیدا نکند و پایین نیایید. مقدار مناسبی از غذا بخورید و با یک متخصص تغذیه مشورت کنید، تا یک برنامه غذایی مشخص و مناسبی را به شما پیشنهاد دهد.
نکاتی در حین ورزش
در اینجا چند نکته وجود دارد که می توانید در حین ورزش رعایت کنید:
- سعی کنید در هفته ۱۵۰ دقیقه ورزش کنید. این میزان تمرینات و ورزش منظم به اکثر افراد توصیه می شود.
- زمان خود را به گونه ای تقسیم کنید که مناسب وضعیت شما باشد. به عنوان مثال، می توانید هر بار ۱۵ دقیقه، ۱۰ بار در هفته یا ۲۱ دقیقه در روز به مدت یک هفته ورزش کنید. پیاده روی یک تمرین کم شدت عالی برای بزرگسالان است.
- سعی کنید همراه با یک دوست ورزش کنید تا انگیزه شما برای ورزش بیشتر شود.
- همیشه در حین ورزش تنقلات و آبمیوه همراه خود داشته باشید تا اگر قند خونتان پایین بیاید سریعا آن را بخورید.
- برای پیشگیری از بروز هر گونه آسیب دیدگی پا، حتما از کفش های راحت استفاده کنید. همچنین روزانه پاهای خود را چک کنید. در صورت مشاهده هرگونه کبودی، تاول یا بریدگی در پاهای خود فوراً با پزشک مشورت کنید.
- قبل از شروع ورزش، مطمئن شوید که یک برنامه مدیریت دیابت فردی و یک بررسی سلامت با پزشک عمومی خود دارید. یک فیزیولوژیست ورزشی می تواند یک برنامه ورزشی شخصی برای شما ایجاد کند. سطح گلوکز خون (BGLs) خود را قبل، در حین و بعد از ورزش بررسی کنید تا ببینید تمرینی که انجام می دهید چه تأثیری بر آنها دارد.
کلینیک شبانه روزی آریا را در اینستاگرام دنبال کنید
اگر BGL های شما قبل از ورزش بالاتر از حد طبیعی است به برنامه مدیریت دیابت خود مراجعه کنید. اگر حال شما خوب نیست و BGL شما بالا است، تا زمانی که BGL های شما به محدوده طبیعی برگشته و احساس بهتری دارید، از ورزش خودداری کنید. در صورتی که دیابت نوع ۱ دارید و حالتان خوب نیست، تا زمانی که احساس بهتری ندارید از ورزش خودداری کنید زیرا ممکن است در معرض خطر کتواسیدوز باشید. در صورت مصرف انسولین یا داروی سولفونیل اوره، همیشه دارو قابل حمل هیپوگلیسمی را همراه خود داشته باشید.
بهترین ورزش در صورت بروز عوارض دیابت
اگر عوارض دیابت یا سایر شرایط سلامتی دارید که بر میزان فعالیت شما تأثیر می گذارد، تشخیص بهترین نوع ورزش برای شما دشوار است. چنانچه عوارض دیابت مانند مشکلات چشم یا قلب دارید، همچنان می توانید ورزش کنید ، اما باید در مورد فعالیتی که می خواهید انجام دهید کمی بیشتر فکر کنید. به عنوان مثال، شما باید از فعالیت های با شدت بالا و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. اما ورزش های ملایم تر و کم تاثیر دیگری مانند شنا، دوچرخه سواری یا پیاده روی وجود دارد که می توانید امتحان کنید.
اگر از عوارض دیابت بر روی پاها و انگشتان خود رنج می برید ، مانند نوروپاتی یا زخم پا، بهتر است از انواع خاصی از فعالیت های تحمل وزن مانند دویدن اجتناب کنید. تمرینات مبتنی بر صندلی، مانند بالا بردن پاهای خود یکی پس از دیگری ممکن است برای شما بهتر و مناسب تر باشد. افرادی که برای مدت طولانی دیابت داشته اند یا افرادی که BGL به طور مداوم بالا هستند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به مشکلات پا هستند. اگر آسیب عصبی به پاهای خود دارید (به نام نوروپاتی محیطی) شما را مستعد آسیب دیدگی و مشکلاتی مانند زخم پا می کند.
سلامت پاهای شما باید به طور منظم توسط یک متخصص بررسی شود. علاوه بر آن می توانید با راهکارهای زیر از آسیب ها و عفونت های پا جلوگیری کنید:
- پوشیدن جوراب و کفش مناسبک بررسی کنید که کفش به اندازه کافی بلند، به اندازه کافی پهن و به اندازه کافی عمیق باشد
- روزانه پاهای خود را بازرسی کنید. هر گونه تغییر در پاهای خود مانند قرمزی، تورم یا بریدگی یا زخم را به محض تشخیص به پزشک گزارش دهید.
- افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که از انسولین یا برخی از داروهای کاهش دهنده گلوکز به نام سولفونیل اوره استفاده می کنند، در معرض خطر هیپوگلیسمی هستند و خطر ابتلا به آنها در حین و بعد از ورزش افزایش می یابد. اگر از نوع دارویی که مصرف می کنید مطمئن نیستید با پزشک خود صحبت کنید.