لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟
لایه برداری شیمیایی پوست روشی است که از یک محلول شیمیایی روی پوست استفاده میشود تا لایه های بالایی آن از بین برود. دراین شرایط پوستی که دوباره رشد میکند صاف تر است. در روش های لایه برداری سبک یا متوسط، شما ممکن است به بیش از یک بار لایه برداری نیاز داشته باشید که به نتیجه دلخواه خودتان برسید. در ادامه این مقاله از سایت کلینیک شبانه روزی فولادشهر به بررسی لایه برداری شیمیایی پوست خواهیم پرداخت.
لایه برداری شیمیایی برای درمان چین و چروک، پوست بد رنگ و جای زخم استفاده میشود. آنها را میتوان به تنهایی یا همراه با سایر روش های زیبایی و در اعماق مختلف پوست از سطحی تا عمیق انجام داد. لایه برداری شیمیایی عمیق تر نتایج چشمگیرتری را به همراه دارد، اما بهبودی آن طولانی تر است و مدت زمان بیشتری طول میکشند.
کاربرد لایه برداری شیمیایی پوست
لایه برداری شیمیایی یک روش ترمیم کننده پوست است. بسته به روش انجام آن، لایه برداری در یکی از سه عمق پوست انجام میشود:
لایه برداری شیمیایی سبک.
لایه برداری (سطحی) لایه بیرونی پوست (اپیدرم) را از بین میبرد. برای درمان چین و چروک های ریز، آکنه، رنگ ناهموار پوست و خشکی استفاده میشود. ممکن است هر دو تا پنج هفته یک بار به لایه برداری سبک نیاز داشته باشید.
مطلب پیشنهادی : راهکارهای برخورد با لجبازی در سالمندان
لایه برداری شیمیایی متوسط.
لایه برداری شیمیایی متوسط سلول های پوست را از اپیدرم و بخش هایی از قسمت بالایی لایه میانی پوست شما (درم) حذف میکند. برای درمان چین و چروک، اسکار آکنه و رنگ ناهموار پوست استفاده میشود. ممکن است لازم باشد این روش را تکرار کنید تا به نتیجه دلخواه برسید یا حفظ کنید.
لایه برداری شیمیایی عمیق.
لایه برداری شیمیایی عمیق سلول های پوست را در عمیق ترین لایه از بین میبرد. پزشک شما ممکن است این روش را برای چین و چروک های عمیق تر، اسکارها یا رشدهای پیش سرطانی توصیه کند. اما نیاز به تکرار این مرحله نیست. لایه برداری شیمیایی نمیتواند جای زخم ها یا چین و چروک های عمیق را از بین ببرد یا افتادگی پوست را درمان کند.
خطرات ناشی از لایه برداری شیمیایی
این روش میتواند عوارض جانبی مختلفی ایجاد کند، از جمله:
قرمزی، دلمه و تورم.
به طور کلی، بهبودی بعدی از لایه برداری شیمیایی باعث بروز کمی قرمزی میشود. بعد از یک لایه برداری شیمیایی متوسط یا عمیق، قرمزی ممکن است چند ماه طول بکشد.
جای زخم.
به ندرت، لایه برداری شیمیایی میتواند باعث ایجاد اسکار شود. از آنتی بیوتیک ها و داروهای استروئیدی میتوان برای نرم کردن ظاهر این اسکارها استفاده کرد.
تغییرات در رنگ پوست.
لایه برداری شیمیایی پوست را تیره تر از حد طبیعی (هیپرپیگمانتاسیون) یا روشن تر از حد طبیعی (هیپوپیگمانتاسیون) میکند. در حالی که هیپوپیگمانتاسیون بعد از لایه برداری عمیق شایع تر است. این مشکلات بیشتر در افرادی با پوست قهوه ای یا سیاه دیده میشود و گاهی اوقات میتواند دائمی باشد.
عفونت.
لایه برداری شیمیایی میتواند منجر به عفونت باکتریایی، قارچی یا ویروسی شود، مانند شعله ور شدن ویروس هرپس، ویروسی که باعث تبخال میشود.
کلینیک شبانه روزی آریا را در اینستاگرام دنبال کنید
آسیب به قلب، کلیه یا کبد.
در لایه برداری شیمیایی عمیق از اسید کربولیک (فنل) استفاده میشود که میتواند به ماهیچه قلب آسیب برساند و باعث ضربان نامنظم قلب شود. فنل همچنین میتواند به کلیه ها و کبد آسیب برساند. برای اینکه فرد کمتر در معرض فنل باشد، لایه برداری شیمیایی عمیق هر بار در فواصل ۱۰ تا ۲۰ دقیقه انجام میشود.
از طرفی هم لایه برداری شیمیایی برای همه افراد مناسب نیست. به خصوص اگر یکی از شرایط زیر را داشته باشید:
- بارداری
- شیوع مکرر یا شدید تبخال
- داشتن سابقه شخصی یا خانوادگی نواحی برآمدگی ناشی از رشد بیش از حد بافت اسکار (کلوئید)
- در شش ماه گذشته از داروی خوراکی آکنه ایزوترتینوئین (Myorisan، Claravis، و غیره) استفاده کرده اید.
نتایج لایه برداری شیمیایی
یک لایه بردار شیمیایی سبک، بافت و رنگ پوست را بهبود میبخشد و چین و چروک های ظریف را کاهش میدهد. نتایج ظریف هستند اما با درمان های مکرر افزایش مییابد. اگر لایه برداری شیمیایی متوسطی دارید، پوست درمان شده به طرز محسوسی صاف تر میشود. پس از یک لایه برداری شیمیایی عمیق، بهبود چشمگیری در ظاهر و احساس نواحی تحت درمان مشاهده خواهید کرد. نتایج ممکن است دائمی نباشند. با گذشت زمان، افزایش سن و آسیب های جدید خورشید میتواند منجر به خطوط جدید و تغییر رنگ پوست شود.
بعد از لایه برداری، پوست جدید به طور موقت به آفتاب حساس تر است. با پزشک خود در مورد مدت زمان محافظت از پوست در برابر نور خورشید مشورت کنید.