بررسی عوارض قرص ضد بارداری
ضررهای مصرف قرص های ضد بارداری چیست؟
لکهبینی بین دو قاعدگی، حساس شدن سینهها و دردناک شدن آنها، ایجاد شدن لکههای قهوهای بر روی پوست، تهوع، استفراغ، گرگرفتگی، افزایش وزن، اختلالات قاعدگی، کاهش میل جنسی، ترشحات واژن، احساس نفخ و باد شکم، تغییرات خلقی و افسردگی از جمله عوارض شایع قرصهای جلوگیری از بارداری است.
لکهبینی بین قاعدگیها اتفاق نسبتا رایجی است که معمولا در سه ماه اول مصرف قرصها رخ میدهد ولی با ادامه مصرف قرصها این عارضه از بین میرود. سازگار شدن دیواره رحم با سطوح متفاوت هورمونها میتواند از دلایل قطع این عارضه باشد.
تهوع و استفراغ نیز از دیگر عوارض قرصهای ضدبارداری هستند که معمولا در ماههای اول استفاده دیده میشود و پس از دو یا سه ماه استفاده مداوم، دیگر چنین عوارضی نخواهیم دید. اگر قرص را همراه با غذا یا درست قبل از خواب بخورید ممکن است دچار حالت تهوع و استفراغ نشوید.
عوارض مصرف قرصهای ضد بارداری
برخی از افراد با مصرف قرصهای ضد بارداری از حساس و دردناک شدن سینههایشان شکایت میکنند. این موضوع نیز اغلب بعد از چند ماه استفاده برطرف میشود.
اما برخی منابع ذکر میکنند که مصرف قرصهای ضد بارداری به دلیل تاثیراتی که بر سیستم هورمونی فرد دارد باعث بروز انواع بیماریهای پستان میشود. در راس این بیماریها سرطانهای پستان قرار دارند. البته این موضوع هنوز به صورت قطعی اثبات نشده است؛ بنابراین خانمهایی که قرصهای ضد بارداری استفاده میکنند باید معاینات پستان را جدی گرفته و در صورت مشاهده هر گونه توده در بافت سینهی خود خیلی سریع با پزشک مشورت کنند.
اغلب قرصهای هورمونی به دلیل تاثیرات فراوانی که بر سیستم عصبی میگذارند ممکن است موجب سردرد و حتی سردردهای میگرنی شوند. قرصهای ضد بارداری نیز از این قاعده مستثنی نبوده و گاهی مخصوصا در ماههای اول استفاده، ممکن است فرد دچار سردرد شود که در صورت شدید شدن بهتر است به پزشک مراجعه کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنند؟
در صورتی که فرد مصرفکنندهی قرصهای ضد بارداری است باید در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر به پزشک و اورژانس مراجعه کند. از جمله:
- سردردهای شدید و میگرنی
- معده درد یا انواع دردهای شدید شکم
- کاهش شدید سطح بینایی و یا حتی نابینایی
- تنگی نفس و یا احساس درد در ناحیه قفسه سینه
- تورم یا درد شدید در ناحیه پاها و رانها و یا قرمزی و تورم در ساق پا
آیا قرص های ضد بارداری باعث چاقی میشوند؟
تحقیقات به طور واضحی به نقش قرصهای ضد بارداری در افزایش وزن اشاره نکردهاند. ولی این قرصها به دلیل دارا بودن استروژن بدون آن که تعداد سلولهای چربی را افزایش دهند؛ با افزایش ذخیره چربی موجود در آنها سبب افزایش حجم سلولهای چربی میشوند و اغلب سبب بزرگ شدن سینهها و باسن میشوند.
آیا قرص های ضد بارداری در افسردگی نقشی دارند؟
یکی از عوارضی که به طور قطع و با آزمایشات فراوان توسط محققین، در ارتباط با مصرف قرصهای ضد بارداری اثبات شده است افسردگی ناشی از مصرف این قرصهاست. بنابراین خانمهایی که سابقه افسردگی دارند باید قبل از مصرف قرصهای ضد بارداری حتما با پزشک خود در این رابطه مشورت کنند.
تاثیر قرص های ضد بارداری بر رابطه جنسی چیست؟
از عوارض قرصهای ضد بارداری به وجود آوردن تغییراتی در ترشحات واژن است؛ این تغییرات ممکن است نمودهای متفاوتی داشته باشد. مثلا ممکن است ترشحات واژن کم شده یا به اصطلاح واژن خشک شود که این موضوع باعث دردناک شدن رابطهی جنسی برای فرد میشود. در این موارد فرد میتواند از ژلهای واژینال استفاده کند تا احساس راحتی بیشتری در زمان نزدیکی داشته باشد.
همچنین قرصهای پیشگیری از بارداری ممکن است موجب افزایش ترشحات واژینال و یا تغییر رنگ و بوی آن شود که این مسائل نیز ممکن است مشکلات آزاردهندهای برای خود فرد و یا شریک جنسی او ایجاد کند.
این قرصها از عفونتهای هنگام رابطه جنسی جلوگیری نمیکنند. پس به هنگام رابطهی جنسی از وسایل جلوگیری مناسب استفاده کنید. و به این موضوع توجه داشته باشید که قرصهای ضد بارداری را باید هر روز بخورید. زیرا اگر فراموش کردید یا با تاخیر قرص را خوردید، ریسک حاملگی را افزایش میدهید.
مصرف قرصهای ضد بارداری در بیمارهای قلبی
قرصهای ضدبارداری اندکی خطر ایجاد لخته در خون را افزایش میدهند. به همین دلیل توصیه میشود افرادی که سابقه سکتههای قلبی، تصلب شرایین، لختهی خونی، چاقی و افزایش فشارخون (هایپرتانسیون) دارند. حتما تحت نظر پزشک از قرصهای پیشگیری استفاده کنند.
افزایش فشارخون، تومورهای خوشخیم کبدی و سرطانهای دهانه رحم در افرادی که بیشتر از قرص ضد بارداری استفاده میکنند. بیش از سایرین دیده میشود.
مصرف قرص های ضد بارداری برای چه کسانی خطرناک است؟
- خانمهای باردار
- خانمهایی که چاقی مفرط دارند
- خانمهایی که سیگار مصرف میکنند و بیش از ۳۵ سال سن دارند
- خانمهایی که مبتلا به ترومبوز، سکته مغزی یا مشکل قلبی بودهاند و یا قبل از ۴۵ سالگی لخته خونی داشتهاند
- خانمهایی که مصرفکنندههای داروهای خاص هستند
- زنانی که دارای میگرن شدید هستند
- خانمهایی که بیماری خاصی مانند سرطان سینه، دیابت، بیماریهای کبدی و … دارند.
- خطر استفاده از قرص ضد بارداری برای خانمهای چاق
خطرات مصرف قرص های ضد بارداری
خطر جدی که در اثر مصرف قرصهای ضد بارداری به ویژه قرصهای ترکیبی وجود دارد. افزایش لختههای خون است که میتواند به سکته قلبی و سکته مغزی منجر شود. اما احتمال این خطر خیلی کم است. به گونهای که از میان هر دههزار زن، ده نفر امکان مواجهه با این خطر را دارند.
این خطر میتواند برای زنانی که اضافه وزن دارند. فشار خون بالایی دارند و به دلیل بیماری مدت زیادی را روی تخت گذراندهاند؛ بیشتر شود.
امروزه روشهای مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد. که استفاده از قرصهای ضد بارداری یکی از گزینههاست. قبل از انجام هر روشی با پزشک خود مشورت کنید و سوالهای خود را بپرسید.